tisdag 25 september 2012

Tryffel

150 gram blockchoklad, ljus eller mörk
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 gram smör rumstempererat

Valfri smaksättning 1,5 msk t ex koncentrerad juice, passerad sylt, likör, whiskey, konjak
Valfri Garnering ca 0,5 dl t ex kakao, florsocker, strössel, kokos, florsocker, riven choklad


1. Hacka valfri blockchoklad mycket fint i en skål, tillsätt florsockret och rör om.


2. Mät upp rumsvarmt smör och skär det i mindre bitar. Mät även upp valfri smaksättning.

3. Koka upp grädden och tillsätt smaksättningen, låt koka upp igen och häll den heta blandningen över chokladen. Rör om till chokladen smält.
Tillsätt smöret och vispa med elvispen till en slät smet. Ställ i kylen i ca 1 timma så att den stelnar.

Jag försökte rulla kulor, men smeten smälte snabbt så det blev bara kladdigt. Istället tog jag en vanlig plastpåse (då min sprits gått hädan) och tryckte ut smet i små knäckformar. Detta var mycket enklare och blev så mycket bättre!

Jag gjorde 2 olika typer av smet. Den ena var med vit blockchoklad och kaffe som jag pudrade ljus choklad över...


... den andra var med ljus blockchoklad och whiskey som jag pudrade vit choklad över.


På dubbel sats blev det 80 st söta, små tryfflar som nu förvaras i kylen och i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar